
Kebanyakan garam digunakan sebagai garam makan, dan berfungsi sebagai penyedap makanan namun sejak akhir-akhir ini garam juga digunakan dalam industri perubatan. Sebagai contoh, kebanyakan garam digunakan untuk menawarkan sesuatu komposisi kimia yang berlebihan dalam badan pesakit.
Garam juga merupakan satu komposisi kimia yang berupaya untuk dijadikan sebagai bahan dagangan. ini adalah kerana garam pada masa kini merupakan satu bahan yang amat diperlukan sama ada digunakan dalam bidang perubatan, pertanian mahupun dalam bidang pembuatan makanan.
Pada masa dahulu harga garam adalah sangat mahal.Ini adalah kerana terdapat sebuah negara yang membayar gaji tenteranya dengan garam dan dari situlah kata nama 'gaji' dalam bahasa Inggeris dicipta iaitu 'salary' yang diambil daripada perkataan Latin yang bermaksud 'garam'
Selain itu, pada zaman penjajahan Jepang ke atas Tanah Melayu pada awal 1940-an, garam juga boleh dikategorikan sebagai barang mewah. Ini adalah sesebuah rumah ataupun keluarga boleh dianggap mewah dan berada jika mempunyai garam kerana pada masa itu garam amat sukar untuk diperolehi.
garam juga merupakan bumbu dapur ibu yang paling murah dan siapa sangka garam memupunyai manfaat yang lebih. inilah beberapa manfaat-manfaat dari garam garam :
1. Menghilangkan noda hangus pada pakaian akibat seterika yang terlalu panas. Caranya, larutkan garam secukupnya dalam air. Ambil serbet lalu gosok-gosokkan pada bagian yang hangus itu, dan biarkan sampai kering.
2. Bubuhnkan sedikit garam jika anda menghendaki sayuran-sayuran yang anda rebus tidak terlalu berubah warnannya, misalnya merebus buncis agar warnanya tetap hijau dan segar
3. bubuhkan sedikit garam dalam jambangan bunga maka bunga anda akan lebih awet dan tidak cepat mati
4. untuk mengurangi rasa asin pada ikan asin pada ikan asin, cucilah ikan tersebut dengan air yang diberi garam
5. sebelum merajang cabe, gosoklah jari-jari anda dengan garam. supaya nanti tidak terasa panas
6. untuk menghilangkan bau amis pada telur bebek. Caranya, telur dicuci bersih, lalu direndam dengan air garam, untuk 1 liter air diberi garam sebanyak 2 sendok makan selama kira-kira 1jam. lalu telur siap dibuat kue atau masakan lain,
demikan yang dapat diuraikan dari manfaat garam semoga bermanfaat bagi kita semua
Tidak ada komentar:
Posting Komentar